Звіт 2019-2020

                                             Звіт

           завідувача КЗО «ДНЗ№162(ясла-садок)» ДМР

                        Лисяк Тетяни Василівни

            з питань статутної діяльності у 2019-2020рр.

 

Даний звіт зроблений на підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 23.03.2005 р. № 178, зміст звіту зроблений на підставі «Положення про порядок звітування керівників дошкільних загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів перед педколективом та громадськістю».

Мета: Подальше утвердження відкритої і демократичної державно-громадської системи управління навчальним закладом, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття й виконання управлінських рішень запровадження колегіальної етики управлінської діяльності завідувача.

 

Завдання звітування:

 

1. Забезпечити прозорість, відкритість і демократичність управління навчальним закладом.

2. Стимулювати вплив громадськості на прийняття та виконання керівником відповідних рішень у сфері управління навчальним закладом.

 

1. Загальна характеристика

КЗО «ДНЗ№162(ясла-садок)» ДМР розпочав функціонування у 1961р.

Групові приміщення забезпечені меблями та ігровим обладнанням, мають сучасний інтер’єр. Розвивальне середовище дитячого садка організовано з урахуванням інтересів дітей і відповідає їх віковим особливостям.

Для занять дітей створені всі умови, обладнанні спеціальні приміщення:

- музична зала;

- методичний кабінет;

- медичний блок;

- прогулянкові майданчики.

2. Склад вихованців

За проектною потужністю ДНЗ розраховано на 75 місць для дітей від 2 до 6 (7) років. Групи комплектувались переважно у серпні-вересні згідно електронної  черги батьків.

 У 2019-2020рр. укомплектовано 4 вікові групи:

-1 група для дітей раннього віку;

-3 групи для дітей дошкільного віку (від 3 до 6 (7) років.

Цього року заклад відвідувало 107 дітей, з них:

  • раннього віку       - 26 дітей;
  • дошкільного віку - 81 дитини;
  • випущено до школи – 30 дітей.

За звітній період прийнято -31 дитина.

В ДНЗ є діти пільгових категорій:

  • багатодітні сім’ї – 4 дитини;
  • малозабезпечені сім’ї – 1 дитина;
  • інваліди -  1 дитина;
  • учасники АТО - 2 дитини,
  • опіка                 - 1 дитина

Контингент батьків соціально благополучний, переважають діти робочих, підприємств, службовців, не працюючих.

3. Кадрове забезпечення

 Навчально-виховний процес у ДНЗ забезпечують 22 працівника:

9 – педагогів: завідувач, музичний керівник, 7 вихователів. 13 – молодший обслуговуючий персонал.

Щороку згідно з графіком педагогічні працівники проходять курси підвищення кваліфікації та підлягають атестації відповідно до чинного Положення про атестацію педагогічних працівників.

Адміністрація створює оптимальні умови для постійного професійного зростання педагогів з урахуванням індивідуальних можливостей кожного: у поточному році пройшли курси підвищення кваліфікації 2 педагоги.

 2 вихователя отримали звання «вихователь – методист».

 Станом на 01.05.2020р. у закладі на вакансії 1ст.вихователя.

Звільнено 3 особи за власним бажанням : з них 2– молодший обслуговуючий персонал, 1- вихователь. Адміністрація закладу створює працівникам усі умови для плідної роботи. Завдяки оптимальній розстановці та цілеспрямованому використанню кадрів робота колективу ДНЗ відзначається стабільністю та позитивною результативністю.

4.       Пріоритетні напрями діяльності ДНЗ

У 2019-2020рр.колектив ДНЗ працював над такими пріоритетними напрямками: 1. Робота з обласної науково-методичної проблеми: «Освітні стратегії соціалізації особистості громадського суспільства» ( 5 етап)

                       2. Формування системи цінностей, культури світобачення через впровадження освіти сталого розвитку.

                       3. Формування навичок трудового виховання.

Протягом навчального року на достатньому методичному рівні проводились колективні перегляди занять, конкурси, спортивні свята та розваги.

В квітні 2019р. для вихователів, які проходили курси підвищення кваліфікації при ДОІППО пройшов показ театралізованої діяльності на тему: « Казка очима дітей».

Було проведено : тренінг «Світ в об’єктиві: прийом фототерапії в роботі з дітьми», семінар- тренінг для батьків «Урок у тиші, або занурення в сенсорику», психологічний практикум «Забезпечення емоційного комфорту».

ДНЗ проводив такі конкурси:  «Нарядилась осінь в золоте намисто»», «Діти – дітям» (До Дня Святого Миколая), «Зимонька- чарівниця»», «Пасхальний тиждень»; музичні свята та розваги  « Україно люба, мила», «Свято гарного настрою», «Шукаємо таланти».

На високому рівні проведено Тижні Безпеки Дитини та заходи з питань профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму (жовтень, квітень). До Дня захисту дітей були запрошені працівники МЧС, які провели з дітьми заходи з цивільного захисту.

Для ефективного розв’язання проблем навчання та виховання дітей педагоги перебувають у постійному творчому пошуку, експериментують та впроваджують сучасні перспективні програми та методики.

5. Управлінська діяльність завідувача ДНЗ

Безпосереднє керівництво ДНЗ№162 протягом 9 років здійснює завідувач Лисяк  Т.В., педагог вищої категорії.

З метою ініціювання участі педагогів, активних батьків у ДНЗ  прийнято такі форми самоуправління:

  • батьківський комітет ДНЗ та батьківські комітети груп;
  • профспілковий комітет;
  • педагогічна рада;
  • загальні збори батьків та членів трудового колективу;
  • комісія з ОП та пожежно-технічна.

Управлінські рішення та дії завідувача поточного року були спрямовані на виконання річних завдань. Інформація про досягнення ДНЗ викладені на власному веб-сайті, який сприяє відкритості, залученню батьків до співпраці.

 

6. Організація роботи із сім’ями вихованців

Взаємодія із сім’ями вихованців є одним з пріоритетних напрямів діяльності закладу. Вона орієнтована на пошук таких форм і методів роботи, які дозволяють урахувати актуальні потреби батьків, сприяють формуванню активної батьківської позиції, участі батьків в управлінні закладом. Заклад підтримує бажання батьків поповнювати знання, необхідні для виховання  та оздоровлення дітей. Педагогічний колектив організовував різні форми співпраці: батьківські збори, консультації, виготовлення саморобок, спільні виставки, родинні свята, благочинні акції, дні відкритих дверей.

У ДНЗ суворо дотримуються вимоги щодо забезпечення прав дитини. Для ведення цієї роботи в закладі щорічно складається соціальний паспорт про наявність дітей різних пільгових категорій.

 7. Організація харчування

Повноцінне та якісне харчування є невід’ємною складовою зміцнення здоров’я дітей. Організація харчування ведеться ТОВ «Продрезерв-5» відповідно до Інструкції з організації харчування дітей. У ДНЗ працюють досвідчені кухарі. Про їх роботу свідчать результати: за цей рік порушень санітарного стану приміщень та харчоблоку не виявлено. Не зафіксовано випадків отруєнь і кишкових захворювань.

У закладі харчуються діти пільгових категорій:

  • багатодітні сім’ї – 4 дітей                (50% від вартості харчування);
  • малозабезпечені сім’ї – 2 дитини    (100% від вартості харчування)
  • інваліди -  1 дитина                           (100% від вартості харчування);
  • учасники АТО - 1 дитини                 (100% від вартості харчування).
  • опіка                 - 1 дитина                  (100% від вартості харчування).

 

8. Система роботи закладу щодо попередження травматизму

Діяльність адміністрації спрямована на виховання в учасників навчально-виховного процесу ДНЗ якостей свідомого і обов’язкового виконання правил і норм безпечної поведінки в повсякденній діяльності і в умовах надзвичайної ситуації; формування навичок безпечної поведінки в різних ситуаціях, формування знань про правила самозбереження, дорожнього руху, з протипожежної безпеки.

 За звітній період випадків травмування дітей та працівників не зафіксовано.

9. Робота зі зміцнення матеріально-технічної бази ДНЗ

Дошкільний заклад є комунальним закладом, тому матеріальне та фінансове забезпечення гарантує бюджет. Питання господарської роботи є найскладнішим у роботі керівника, оскільки на його розв’язання потрібні кошти. Фінансово-господарська діяльність закладу здійснюється згідно з кошторисом, сформованим міською радою. Фінансові асигнування на рік заплановано лише на захищені статті і лише частково на утримання закладу.

У звітному періоді за кошти місцевого бюджету було зроблено промивка системи опалювання, поточний ремонт харчоблоку.

Велику  допомогу надано батьками на добровільній основі.

На підготовку до нового навчального року було витрачено 15000 грн .

Поступове осучаснення предметно-просторового середовища закладу, його розвиток можливий тільки за умов засвоєння нововведень, бачення власної перспективи розвитку, плідної співпраці всіх учасників навчально-виховного процесу.